• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
26/02/2021

Busplus ostvario svrhu, novi nepotreban

Centar za lokalnu samoupravu javno pita gradsku vlast zašto se ulazi u novi ugovor sa koncesionarom u vezi sa BusPlusom, kada je prethodnim ugovorom Grad dobio sve što je mogao od privatnog partnera. Naime, ugovorom iz 2010. godine, Beograd je istekom ugovornog roka od deset godina dobio u vlasništvo svu opremu, pravo korišćenja softvera i znanje kako novim sistemom vršiti naplatu karata.

Sada se privodi kraju postupak novog ugovora, sa najverovatnije istim partnerom i pod gotovo istim uslovima, iako se nikakva nova vrednost ne dobija, niti ima realne potrebe za novom koncesijom.

Prethodni ugovor Apex je za procenat od 8.53 odsto od naplate karata imao obavezu ugradnje kompletne tehnologije, kupovine validatora za vozila, instaliranja softvera i prenosa znanja, a sada ponuđač dobija skoro isti procenat (7.92) bez ijednog jedinog dinara ulaganja.

CLS pita gradske vlasti šta je svrha novog ugovora i zašto će Beograd davati privatnom koncesionaru preko 50 miliona dinara mesečno  od naplate karata, umesto da te pare od sada ostanu u GSP-u i budu uložene u kvalitetne autobuse i bolji standard vozača.

 

Foto: Goran Srdanov/NovaS

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!