• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
14/10/2020

Domaćinstva u Beogradu preplaćuju grejanje 12 hiljada dinara godišnje

Domaćinstva u Beogradu, koja su priključena na gradske toplane, plaćaju godišnje 12 hiljada dinara više nego što bi to bilo logično i opravdano, prema računici Centra za lokalnu samoupravu.

Još od 2015. godine nešto preko 300 hiljada domaćinstava u sistemu daljinskog grejanja uplaćuje oko 100 evra više godišnje, koje ulaze onda u gradski budžet, što je protivno Zakonu o komunalnim delatnostima. O ovome godinama govore gradski odbornici i stručna javnost.

Prema važećem zakonu, gradski budžet se puni iz poreza i taksi, a svrha javnih komunalnih preduzeća nije da ostvaruju neto dobit, već da građanima obezbede najbolju uslugu po pristupačnim cenama.

Na ovaj način se građani indirektno dodatno oporezuju, a da ne znaju na osnovu čega i gde tačno ide njihov novac. 

Podsećamo da su javna komunalna preduzeća u Beogradu samo u 2019. godini uplatili u gradski budžet 4.36 milijardi dinara, što najbolje govori koliko su cene komunalnih usluga u prestonici nerealno i nefer formirane.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!