• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
01/11/2020

Grad „zaboravio“ na svoju imovinu

Centar za lokalnu samoupravu upozorava da su beogradske vlasti, namerno ili slučajno, propustili da unesu u svoje knjige deo svoje imovine i tako stvorili rizik da se imovina Beograda neovlašćeno upotrebljava, otuđi ili izgubi.

Tako je u finansijskim izveštajima za 2019. godinu izostavljeno 3.905 stambenih jedinica; 1.188 jedinica poslovnih objekata; 298 garaža i 6.962 ostalih objekata, što je potvrdio i DRI. Dodatno, Uprava grada Beograda nije sprovela radnje upisa prava svojine u katastru na nekim od svojih objekata.

Centar za lokalnu samoupravu upozorava da svojina na predmetnim objektima predstavlja javnu svojinu i da vlast u Beogradu mora da vodi računa o njoj u najboljem interesu Beograđana.  

U godini kada je gradski budžet skresan za 20 milijardi dinara i kada su dramatično smanjeni rashodi za infrastrukturu i zdravstvo, ovakav javašluk i nebriga za gradsku imovinu je posebno neprihvatljiv i bez opravdanja.

Beograd mora da uspostavi sveobuhvatnu evidenciju svoje imovine, a naročito poslovnog prostora, a da pre svakog otuđenja organizuje javnu raspravu.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!