• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
31/01/2021

Gradonačelnik da predlaže šefa beogradske policije, od 2022

Najnoviji talas mafijaških likvidacija u Beogradu predstavlja poslednju opomenu da se odmah nakon demokratskih izbora moraju preduzeti sistemska rešenja u borbi protiv kriminala.

 

Centar za lokalnu samoupravu se zalaže za formiranje funkcionalno samostalne beogradske policije, prelaskom Policijske uprave za grad Beograd pod nadležnost Skupštine grada. Na ovaj način bi beogradska policija polagala račune demokratski izabranim odbornicima, a njen načelnik bi se postavljao na predlog gradonačelnika. Sektori, službe i specijalizovane jedinice bi ostale integralni deo MUP-a.

 

Potpuno je nadrealna i neodrživa situacija da gradski odbornici odlučuju o urbanističkom rešenju i najmanjeg igrališta ili stambenog bloka, a da ne mogu da razmatraju stanje bezbednosti u glavnom gradu, niti da preduzimaju bilo kakve mere za smanjivanje stope kriminala.

 

Na ovaj način bi se povećala efikasnost, demokratska kontrola, ali i pritisak da se politički odgovara za rezultate u borbi protiv kriminala.

 

CLS poziva sve aktere da uzmu učešće u javnoj debati o ovom bitnom pitanju i da se zajednički analizira da li su ovakva rešenja primenjiva i na druge velike gradove, poput Novog Sada i Niša.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!