• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
18/01/2021

Gradske vlasti priznale da otimaju sinagogu u Zemunu, sramote Beograd

Nakon oglašavanja gradskog pravobranioca, jasno je da su navodi Centra za lokalnu samoupravu bili tačni: Grad sprečava vraćanje sinagoge Jevrejskoj opštini Zemun, u postupku zamenske restitucije, predviđene članom 4. Zakona o restituciji imovine verskim zajednicama.

Naime, budući da drugu imovinu nije moguće vratiti u naturalnom obliku, nadležna agencija i sudski organi su doneli odluku da se Aškenazi sinagoga iz 1863. godine, u kojoj je služio čuveni rabin Alkalaj, vrati Jevrejskoj opštini Zemun. Da li ima išta logičnije od toga?

Umesto da podrži i realizuje ovakvu ideju, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, preko gradskog pravobranioca,  opstruira ovu odluku i pokušava da je poništi preko Vrhovnog kasacionog suda.

Beograd je otvoren i tolerantan grad, sa bogatom istorijom i kulturnim nasleđem, koji je oduvek čuvao sve nacionalne i verske zajednice u njemu. Sramota je da umesto da pokaže osećaj za pravdu i pijetet prema Jevrejima u Beogradu, Goran Vesić nastoji da istorijska sinagoga i dalje služi kao kafana, na osnovu zakupa gradskog poslovnog prostora, kao što je trenutno slučaj.

Nikola Jovanović

Predsednik Centra za lokalnu samoupravu

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!