• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
17/02/2021

JOVANOVIĆ: Jedva čekamo tužbe GSP-a

Umesto da odgovore na razumna i utemeljena pitanja u vezi sa javnom nabavkom kineskih električnih autobusa, GSP preti tužbama svima koji ta pitanja postavljaju. Zašto je slobodna diskusija i javna kritika nepoželjna u našem društvu, verovatno je pitanje za „više instance“, ali mi u Centru za lokalnu samoupravu izjavljujemo da jedva čekamo te tužbe i vidimo ih kao priliku da se dodatno otvore pitanja u vezi sa poslovanjem i funkcionisanjem GSP-a.

Pošto pokušaji zastrašivanja evidentno neće dati rezultate, predlažemo rukovodstvu GSP-a da u međuvremenu odgovori javnosti na sledeća pitanja:

1. Kako je moguće da se na tenderu momentalno eliminiše ponuda niža za 1.64 miliona evra, bez potpitanja i dodatnog roka da se druge tehničke stvari razjasne?

2. Zašto je pobednička ponuda skuplja za 80 hiljada evra po autobusu od nabavke iz 2015. godine, kada se radi o istom proizvođaču i isto električnim vozilima?

3. Da li je GSP proverio, kao bitan element tendera, navedenu potrošnju struje po kilometru iz kineske dokumentacije u bilo kom domaćem ili evropskom nadležnom telu?

4. Da li su tenderi u ovoj godini samo nastavak spornih tendera iz 2019. godine, koji su navodno crtani za dva konkretna ponuđača?

5. Zašto se za solo dizel autobuse iste marke, kupljenih te 2019. godine, plaća redovno servisiranje čak 1.86 miliona evra, kada se radi o novim vozilima uz koju ide puna petogodišnja garancija?

6. Da li određeni broj tih solo dizel vozila već ima probleme sa korozijom, što bi predstavljalo ogroman i bezbednosni i zdravstveni rizik po Beograđane?

7. Da li se očekuje tender za zglobne autobuse na gas gde će se pojaviti suštinski samo jedan ponuđač, koji je već prisutan u prevozu?

Spisak pitanja je mnogo duži, pa se nadam se da ćemo u normalnoj komunikaciji i bez pretnji imati prilike da razjasnimo i druge stvari.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!