• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
04/02/2021

Jovanović: Višestruko sporan ugovor Telekoma i Telenora

Centar za lokalnu samoupravu izražava zabrinutost da se sporazumom o poslovnoj saradnji između Telekoma i Telenora krše zakoni o zaštiti konkurencije i javnoj svojini.

Nejasan je poslovni interes Telekoma da drugom telekomunikacionom operateru stavi na raspolaganje svoju optičku infrastrukturu i tako svesno uđe u proces koji će najverovatnije dovesti do smanjivanja vrednosti ove kompanije u većinskom vlasništvu države i njenog udela na tržištu.

Takođe, po do sada dostupnim informacijama, Telekom će Telenoru po povlašćenim uslovima ustupiti samo deo svoje infrastrukture, i to one koja direktno ugrožava ostale učesnike na tržištu, što će neminovno dovesti do sudskih postupaka i plaćanja ogromnih penala.

Sve ovo ukazuje da motivi iza ovakve saradnje nisu komercijalni, već politički, to jest da se Telekom nezakonito koristi u obračunu sa trećim operaterom koji proizvodi sadržaje koji su profesionalni i van kontrole izvršne vlasti.

U ovom slučaju nismo sigurni da li zbog ove transakcije više treba da brinemo za “urušavanje” trećeg, nezavisnog operatera, ili urušavanja vrednosti Telekoma, čiji je država većinski vlasnik.

 

Nikola Jovanović

predsednik Centra za lokalnu samoupravu

 

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!