• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
13/04/2021

Jovanović: Zašto Komisija za zaštitu konkurencije ne istražuje Beogradske elektrane?

Centar za lokalnu samoupravu je u oktobru 2020. godine podneo Komisiji za zaštitu konkurencije formalnu inicijativu za ispitivanje povrede konkurencije, sa ciljem da se utvrdi da li JKP Beogradske elektrane zloupotrebljavaju monopolski položaj i nameću Beograđanima nepravičnu prodajnu cenu za uslugu daljinskog grejanja.

Iako je zakonski rok za odluku o ovakvoj inicijativi 15 dana, još nismo dobili odgovor da li je pokrenut postupak protiv JKP Beogradskih elektrana i kakav je formalni stav Komisije u vezi sa našim navodima i zahtevom.

Zbog ovoga, javno pitam predsednika Komisije za zaštitu konkurencije, gospodina Nebojšu Perića, da li se radi o slučajnom propustu, ili je u pitanju politička naredba da se omogući Beogradskim elektranama da ostvaruju ekstraprofit na račun i na štetu Beograđana koji imaju centralno grejanje.

Prema preliminarnoj analizi CLS-a, JKP Beogradske elektrane naplaćuju godišnje 12 hiljada dinara više po domaćinstvu, nego što bi to bilo neophodno i ekonomski opravdano.

Nikola Jovanović
Predsednik Centra za lokalnu samoupravu

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!