• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
02/02/2021

Kako “inovativno” namestiti tender od 52 miliona

Centar za lokalnu samoupravu upozorava javnost da je u toku vrlo neobična javna nabavka u vrednosti od 52 miliona dinara (bez PDV-a) u Beogradu, za koju naručilac nema ideju šta da očekuje od učesnika postupka.

Naime, Sekretarijat za javni prevoz je objavio javni poziv za primenu „inovativnih rešenja u javnom prevozu novim tehnologijama na stajalištima linijskog prevoza putnika u konceptu pametnog grada“. Još nerazumljivije od naslova je sama definicija predmeta nabavke u dokumentaciji, koja samo ponavlja naslov i dodaje ekološki pristup.

Zbunjeni su i ponuđači. Postavljaju pitanja, da li mogu koristiti konstrukcije stajališta, da li se očekuju nova stajališta, i druga – ali odgovor sekretarijata je kreativan: “Naručilac je raspisao javnu nabavku kroz konkurentni postupak sa pregovaranjem kako bi od ponuđača dobio što više inovativnih rešenja bez ograničenja uz poštovanje minimalnih zahteva koji su navedeni u konkursnoj dokumentaciji.”

Dakle, niti naručilac zna šta traži, niti ponuđači razumeju šta treba da ponude, još manje bilo ko zna na koji način će da se izabere najpovoljniji ponuđač. Sve ovo izaziva sumnju da je u pitanju još jedan namešten tender, za unapred poznato i odabrano lice, koje samo treba da se formalno javi po uslovima koje samo ono razume.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!