• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
04/12/2020

Nerazumno povećanje poreza na imovinu u Beogradu

Centar za lokalnu samoupravu, nakon analize nacrta budžeta za 2021. godinu, smatra da je predloženo povećanje poreza na imovinu za građane i pravna lica nelogično i štetno.

Smanjenje deficita u budžetu, koji se logično očekuje zbog epidemije korone, treba postizati snižavanjem operativnih troškova gradske uprave, otkazivanjem sumnjivih usluga po ugovoru, kao i odustajanjem od besmislenih projekata kao što su jarboli, mini fontane i gondola.

Podsećamo da je uvećanje poreza na imovinu konstantna politika gradskih vlasti od 2014. godine.

U poslednjoj godini vlasti koju nije činila Srpska napredna stranka, 2013. godine, zahvat od poreza na imovinu je bio 5,5 milijardi dinara. Već 2015. godine naplaćeni iznos od ovog poreza je bio 15 milijardi, dok je 2018. godine uzeto od građana i privrede 17,3 milijarde dinara.

Gradske vlasti su za 2019. godinu, posle pritiska opozicije i javnosti, ograničile dalji rast poreza na imovinu na 2%, ali to ograničenje je skinuto već za 2020. godinu.

U 2021. godini je planirano da porez na imovinu za fizička i pravna lica u Beogradu bude veći u proseku za 6 odsto.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!