• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
07/07/2021

Okrugli sto CLS-a: Kompletno promeniti politiku javnog prevoza u Beogradu

Centar za lokalnu samoupravu održao je danas veliku diskusiju o budućnosti javnog prevoza u Beogradu.

U uvodnom obraćanju, predsednik CLS-a Nikola Jovanović je istakao da postojeći model javnog prevoza mora da se menja, jer je budžetski trošak za njega porastao sa 15 milijardi dinara godišnje na čak 30 ove godine, a da nema vidljivih poboljšanja niti je ijedan krupniji saobraćajni problem rešen.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Vladimir Momčilović je zaključio je da je pogrešna odluka gradskih vlasti da se u narednih 15 godina opredeli za vozila javnog prevoza na prirodni komprimovani gas, jer se prvenstveno radi o fosilnom gorivu, zastareloj i neodrživoj tehnologiji čiji su troškovi eksploatacije i održavanja veliki, a uticaj na životnu sredinu u beogradskim uslovima konfiguracije terena i popunjenosti vozila ništa povoljniji od savremenih dizel motora. Umesto toga, Beograd treba da se opredeli za miks savremenih tehnologija, među koje spadaju hibridna i električna vozila.

Ivan Banković iz sindikata „Centar-GSP Beograd“ je istakao da je neophodno prekinuti sa štetnim ugovorima za GSP, među koje spadaju unapred dogovorene nabavke turskih i kineskih autobusa, novi Busplus, kao i ugovori o servisiranju vozila koji se dodeljuju privatnicima sa nedovoljno kompetencija i iskustva.

Profesor Fizičkog fakulteta Vladimir Đurđević je predložio da Beograd kupi nekoliko vozila na vodonik, kako bi se upoznao sa najsavremenijim tendencijama, da se umesto ukidanja širi tramvajska i trolejbuska mreža, kao i da se stvore veće mogućnosti za biciklistički i mikro-električni prevoz.

Centar za lokalnu samoupravu je predložio niz mera kojima se daje primat javnom prevozu u odnosu na putnički, kao i šinski u odnosu na drumski. Najavljeno je da će sledeća tribina biti posvećena značaju metroa za Beograd, ali i kritičkoj oceni aktuelnog projekta.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!