• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
26/11/2020

Otvoreno pismo Nikole Jovanovića Radojičiću i Vesiću: Ugasite gradsku kotlarnicu na mazut, ne trujte Beograđane!

Gospodo Radojičiću i Vesiću,

U situaciji kada u Beogradu imamo sticaj epidemije virusa Kovid-19, kiselosti vazduha i ogromne koncentracije sitnih čestica u vazduhu, zahtevam od vas da hitno preduzmete mere da kotlarnica gradske uprave prestane da bude jedan od najvećih zagađivača prestonice.

Kao što je Centar za lokalnu samoupravu već obavestio javnost, a što je vama sigurno odavno poznato, centralne zgrade gradske uprave u ulicama „27. marta“ i „Kraljice Marije“ greju se preko kotlarnice na mazut, čime se direktno truju stanovnici centra Beograda.

Kotlarnica gradske uprave troši u proseku 600 tona mazuta godišnje, a u tom procesu se emituju ne samo PM čestice, već i sumporni i azotni oksidi. Azotni oksidi se danas ubrajaju u grupu vodećih izazivača raka pluća i želuca.

Dozvoljena emisija azotnih oksida za ovakve kotlove je 250 mg/m3, a kotao gradske uprave proizvodi oko 810 mg/m3, što potvrđuje nalaz Mašinskog fakulteta, u koji je Centar za lokalnu samoupravu imao uvid.

Po saznanju Centra za lokalnu samoupravu, Sekretarijat za zaštitu životne sredine je, iz razloga nedozvoljene visine emisije azotnih oksida, još pre tri godine doneo rešenje o zabrani rada kotlarnice. Podneli smo zahtev za dobijanje kopije tog rešenja.

Priključenje gradske uprave na daljinsko grejanje bi koštalo tačno 167 miliona dinara sa PDV-om (posedujemo i ovaj dokument), a imajući u vidu da Beogradske elektrane godinama vraćaju u gradski budžet više milijardi dinara neto dobiti, neshvatljivo je da odlažete rešavanje ovog problema.

Ukoliko u najkraćem roku ne donesete odluku o gašenju kotlarnice gradske uprave na mazut, biću prinuđen da u ime Centra za lokalnu samoupravu i građana Beograda podnesem krivične prijave i obavestim nadležne međunarodne institucije o vašem svesnom trovanju sopstvenih sugrađana.

S poštovanjem,

Nikola Jovanović,
predsednik Centra za lokalnu samoupravu

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!