• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
05/05/2021

Pad udela gradskog prevoza na električni pogon u Beogradu

Uprkos deklarativnom zalaganju za povećanje udela javnog prevoza na električni pogon u Beogradu, brojke govore suprotno.

U toku 2019. godine tramvajem je u Beogradu prevezeno 87,6 miliona putnika, dok je pre deset godina taj broj bio 97.4 miliona. Trolejbusom je u 2019. godini prevezeno 50,3 miliona putnika, dok je 2010. godine cifra bila 52,4 miliona.

U javnom prevozu Beograda učešće tramvajskog podsistema danas je 2.32 odsto, trolejbuskog 1.53 odsto, dok gradska železnica učestvuje sa manje od 1 odsto.

Na ovaj način, Beograd ide u pravcu suprotnom od evropskih i svetskih trendova, a posledice su ne samo sve veće gužve i pad prosečne brzine javnog prevoza, već i dodatno opterećivanje kvaliteta vazduha u prestonici.

Potrebne su korenite promene u politici javnog prevoza u Beogradu, a CLS će organizovati okrugli sto na ovu temu sa predlogom mera u junu ove godine.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!