• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
24/11/2020

Predlog budžeta Beograda za 2021. godinu nerealan i nepravedan

Nakon analize predloga budžeta Beograda za 2021. godinu, Centar za lokalnu samoupravu smatra da je on nerealno planiran, a i da će dovesti do produbljivanja siromaštva u prestonici.

Iako ćemo i naredne godine osećati posledice epidemije COVID-19 i ekonomske stagnacije, Grad ne prognozira nikakav pad prihoda od poreza na zaradu, poreza na prenos apsolutnih prava, niti od poreza na imovinu, što je nerealno, ali i govori o nespremnosti da se građanima izađe u susret u ovim teškim vremenima.

Od zakupa nepokretnosti, vlast u Beogradu planira da uzme 2.28 milijardi dinara, što znači da će se pristupiti naplati svih odloženih obaveza po osnovu zakupa gradske imovine, a da neće biti novih programa reprogramiranja ili oprosta dugova po tom osnovu.

Planirana je dobit javnih komunalnih preduzeća od 4.5 milijarde dinara, što znači da se nastavlja praksa zloupotrebe monopolskog položaja JKP kroz prenaduvane račune, što se naročito odnosi na Beogradske elektrane.

Beogradska vlast se ponaša potpuno socijalno bezosećajno i bez empatije prema građanima Beograda, u ovim teškim vremenima.

CLS zato apeluje, da se imajući u vidu zdravstvenu i ekonomsku krizu čije će se posledice osećati i u 2021. godini, predvidi program odlaganja ili umanjenja poreza na imovinu domaćinstvima čiji su članovi ostali bez posla, kao i popusti za zakupce gradskog poslovnog prostora čiji je promet značajno smanjen.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!