• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
03/02/2021

Probijen rok za zatvaranje deponije u Vinči

Centar za lokalnu samoupravu obaveštava javnost da je probijen  rok za zatvaranje dosadašnje i otvaranje nove gradske deponije u Vinči.

Iako je 31. januara strani koncesionar trebalo da počne sanaciju stare deponije i da pusti u funkciju novu, zbog kašnjenja radova od strane Grada i pucanja brane za postojeći otpad, to se nije desilo

To u praksi znači da će vazduh u Beogradu i dalje zagađivati emisije pepela, ali i dima usled metanskih požara, a sve to uprkos potpisanom ugovoru sa stranim koncesionarom od milijardu evra i uvećanim naknadama za odvoženje i tretman otpada.

Takođe je nejasno i zašto Grad planira otvaranje svojih deponija za građevinski otpad u Krnjači, Surčinu i Umki, kada je prema pomenutom ugovoru prerada tog otpada bila obaveza koncesionara.

Sve ovo pokazuje da je JPP za preradu otpada u Vinči problematičan projekat, povezan sa mnogim finansijskim i praktičnim spornim stvarima, na šta su CLS, odbornici i stručna javnost upozoravali od početka.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!