• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
14/02/2021

Sporna nabavka elektro autobusa, zašto je plaćeno 1.64 miliona evra više?

Centar za lokalnu samoupravu ukazuje na skandaloznu nabavku električnih autobusa u Beogradu, koja je bila praćena brojnim spornim elementima.

Za 7.2 miliona evra (sa PDV-om) nabavljeno je deset autobusa na električni pogon kineske marke Higer, iako je postojala znatno povoljnija ponuda, a izabrana vozila ne odgovaraju ni zahtevima samog tendera.

Postupak javne nabavke je bio sporan makar u dve stvari. Prva, izabran je ponuđač čija je ponuda bila veća za skoro 2 miliona evra (nakon obračunatog PDV-a) od drugog kandidata, kineskog „Đinlong Lanzhou“, inače strateškog partnera Ikarbusa.

Druga je da osnovni uslov tendera, po svoj prilici, nije ispoštovan, a to je da maksimalna potrošnja struje ponuđenih vozila bude 1 kWh po kilometru. Prema uporednim podacima, potrošnja izabranih vozila je 1.1  kWh po kilometru, zbog čega je trebalo ponudu odbaciti.

Inače, sa izuzetkom Sofije, nijedan evropski grad nije uzimao elektro autobuse od ovog proizvođača.

Predstavnik „Higera“ je firma DAT Holding, a 2019. godine već je kupljeno 174 solo autobusa marke “Higer” na tenderu koji je stručna javnost ocenila kao nacrtanog za jednog proizvođača. Taj ugovor je obeležila i skandalozna stavka pod nazivom „obuka kadrova“ – od 6.46 miliona evra. Preko DAT Holdinga ide i servisiranje solo Higera, u vrednost od 1.85 miliona evra, iako su autobusi novi i pod petogodišnjom garancijom.

Zbog svega ovoga, CLS poziva tužilaštvo da ispita ovu nabavku električnih autobusa, ali i nabavku solo autobusa iz 2019. godine.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!