• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
17/01/2021

Sporni servis kineskih autobusa od 1.85 miliona evra

Centar za lokalnu samoupravu obaveštava javnost da je Grad Beograd opredelio čak 218 miliona dinara za održavanje kineskih Higer autobusa, iako su oni praktično novi i pod punom garancijom.

Prvi ugovor o održavanju ovih autobusa, u vrednosti od 48 miliona dinara (sa PDV-om), dodeljen je u decembru 2020. godine firmi-uvozniku DAT holding, a za ovu godinu je predviđeno čak 170 miliona dinara za istu svrhu.

foto: Srbija Danas/Saša Džambić

CLS pita gradsku upravu: Kako je moguće da se za nepunih godinu dana daje 1.85 miliona evra za servis kineskih autobusa, kada su pokriveni petogodišnjom garancijom?

Podsećamo da su Higer solo autobusi nabavljeni na spornom tenderu 2019. godine, kada je zahtev za ponuđače bio da je u prethodne tri godine isporučeno četiri hiljade gradskih autobusa, što je stručna javnost okvalifikovala kao uslov koji samo Kinezi mogu da ispune. Konačna cena po komadu je bila 204 hiljade evra, a obuhvatala je i garanciju na 5 godina za celo vozilo.

CLS će pažljivo pratiti i novi tender za 10 električnih autobusa, kako bi obaveštavali na vreme javnost o transparentnosti i zakonitosti postupka.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!