• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
11/10/2020

Sprečiti malverzacije u vezi sa nabavkom zglobnih autobusa

Centar za lokalnu samoupravu zahteva od vlasti u Beogradu da za najavljenu nabavku sto zglobnih autobusa raspiše pošten i nepristrasan tender i da ne pomišljaju da ugovaraju kupovinu autobusa u direktnom dogovoru i „ispod žita“.

Umesto da nabavci novih 100 zglobnih autobusa pristupe kroz javni poziv, gradska vlast kreće u ovaj posao vredan 30 miliona evra (bez PDV-a) putem periodičnog indikativnog obaveštenja objavljenog 3. oktobra, što u startu znači manje transparentnosti i konkurencije.

Ova nabavka budi loša sećanja na kupovinu 244 autobusa prošle godine, turske marke „BMC“ i kineske „Higer“.

Na tenderu za 70 solo autobusa, na kome je pobedio turski „BMC“, zahtevani rok isporuke bio je samo 70 dana, što je izazivalo sumnje da se radi o vozilima sa lagera, a ne autobusima konkretno proizvedenim za potrebe Beograda. Pojedina vozila su navodno beležila i probleme sa iberturažom.

Na paralelnom tenderu za još 174 solo autobusa, na kojem je pobedio kineski „Higer“, uslov je bio da je proizvođač isporučio minimum 4 hiljade gradskih vozila u prethodne 3 godine, čime je u startu izbrisana svaka konkurencija. Kineski autobusi su plaćeni po komadu preko 200 hiljada evra, što je izazvao nevericu i šok u stručnim krugovima.
Iako je zamenik gradonačelnika obećao da će do proleća ove godine Grad kupiti 100 zglobnih autobusa od Ikarbusa, sada je gotovo izvesno da od toga nema ništa i da je domaća fabrika puštena niz vodu.

Centar za lokalnu samoupravu će pratiti ovu, kao i sve druge velike nabavke u Beogradu, kako bi građani dobili najbolje usluge po najmanjem trošku za gradski budžet.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!