• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
21/04/2021

Ugrožena Zvezdarska šuma

Centar za lokalnu samoupravu obaveštava javnost da je u toku svesno zanemarivanje i degradiranje Zvezdarske šume, kako bi se ona u dogledno vreme pretvorila u građevinsko zemljište i podredila investitorskom urbanizmu.

Iako je rešenjem Skupštine grada Beograda iz 2013. godine upravljanje Zvezdarskom šumom povereno JKP Zelenilu Beograd, ovo javno-komunalno preduzeće ne izvršava osnovne obaveze nad ovim gradskim dobrom.

Nijedan obavezni godišnji izveštaj o izvršavanju Plana upravljanja nikad nije poslat gradskoj upravi, čuvarska služba još uvek nije formirana, smeće je redovan „rekvizit“, nisu urađeni prateći sadržaji koje Plan predviđa, niti se bilo šta radi da ova pluća Beograda budu očuvana i unapređena.

Direktno odgovoran za ovakav javašluk je gospodin Nikola Kovačević, gradski sekretar za stambeno-komunalne poslove, koji se „proslavio“ odobrenjem za seču 155 stabala zbog nepostojeće gondole na Kalemegdanu.

CLS upozorava gradsku vlast da momentalno počne da domaćinski upravlja Zvezdarskom šumom i realizuje sve što predviđa Plan upravljanja. Pozivamo sve Zvezdarce da nam se priključe u borbi za očuvanje ovog dragocenog gradskog spomenika prirode.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!