• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
24/03/2021

Završna faza uništavanja Ikarbusa

Centar za lokalnu samoupravu upozorava javnost da je u toku poslednja faza uništavanja domaće fabrike „Ikarbus“ i da će ona najverovatnije ostati bez dosadašnjeg strateškog partnera.

Naime, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavljivao je u aprilu 2019. godine, nakon potpisivanja strateškog partnerstva Ikarbusa i kineskog „Jinlonga“, da će Grad nabaviti 100 zglobnih autobusa upravo od domaće firme, ali je uslovima javne nabavke koja je trenutno u toku ona eliminisana iz posla.

Ukoliko je pogon na prirodni gas izgovor da Ikarbus ne učestvuje u ovom tenderu, postavlja se pitanje zašto je nedavna nabavka 244 dizel autobusa „nacrtana“ za Higer i turski BMC, a Ikarbus i tada onemogućen da se ravnopravno takmiči, iako je ovladao proizvodnjom sa euro 6 motorima.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je takođe tvrdio da će Ikarbus i „Jinlong“ pokrenuti proizvodnju električnih autobusa u Beogradu, međutim nedavna nabavka elektrobuseva je ponovo otišla Higeru, iako je njegova ponuda bila za 1.8 milion evra viša od ponude partnera Ikarbusa.

Prema informacijama CLS-a, postoji verovatnoća da će se kineski strateški partner Ikarbusa potpuno povući iz posla, a javne nabavke nastavljaju da dobijaju Higer i turski BMC, za koji se već govori da će dobiti i posao za 100 zglobnih autobusa.

Da li će neko odgovarati za uništavanje domaće fabrike i izneveravanje obećanja o „srpskom Mercedesu“?

Nikola Jovanović
predsednik Centra za lokalnu samoupravu

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!