• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
22/02/2022

Besplatan javni prevoz u Beogradu izvodljiv

Prema preliminarnoj analizi Centra za lokalnu samoupravu, uvođenje besplatnog javnog prevoza u Beogradu koštalo bi gradsku kasu godišnje između 11 i 12 milijardi dinara (oko 100 miliona evra).

Taj iznos nije zanemarljiv, ali bi gradski budžet mogao da podnese realizaciju ove mere. Prednosti ovog poteza bile bi veći procenat građana koji bi koristio javni umesto individualnog prevoza, donekle manje zagađenje i više novca u džepu stanovništva – ali potrebna je dublja analiza da bi se sve to kvantifikovalo.

Ključno pitanje jeste da li ova suma može da se potroši na korisniju namenu i da li bi se to odrazilo na kvalitet javnog prevoza.

„Centar za lokalnu samoupravu bi podržao predlog uvođenja besplatnog javnog prevoza u Beogradu, ali ističem da glavni problem nije cena karte, već korupcija, loš menadžment i nedostatak strategije transporta putnika u Beogradu“, istakao je direktor CLS-a Nikola Jovanović.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!