• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
03/11/2022

CLS i Savez energetičara: Potrebna promena energetske politike (VIDEO)

Na javnoj diskusiji koju su danas organizovali Centar za lokalnu samoupravu i Savez energetičara, zaključeno je da je Srbiji neophodna promena energetske politike koja podrazumeva stavljanje u funkciju obnovljivih resursa, povećanje energetske efikasnosti, kao i uvođenje tržišnih elementa na strani ponude i potražnje uz prethodnu izradu socijalnih karata stanovništva.

Direktor CLS-a Nikola Jovanović rekao je da je neophodno izvršiti decentralizaciju proizvodnje energije, gde bi opštine u Srbiji imale značajnu ulogu u razvijanju energetskih kapaciteta i tako direktno uticale na svoj ekonomski razvoj. „Nema opštine u Srbiji koja ne poseduje određene neiskorišćene energetske resurse, dok se na pr. lignit nalazi na teritoriji samo pet opština“, dodao je Jovanović. „Zašto stanovništvo koje ima preko 12 milijardi evra štednje u bankama ne investira makar deo toga u isplative projekte energetske efikasnosti, važno je pitanje za novu ministarku“, zaključio je Jovanović.

Predsednik Saveza energetičara prof. dr Nikola Rajaković je naglasio da je ulaganje u solarne elektrane neophodan naredni korak, ali da država mora imati ozbiljnu krovnu strategiju za celokupnu energetiku u 21. veku. „Ne sme se desiti da zbog aktuelne krize zaboravimo na globalne trendove i da dozvolimo sebi da trajno tehnološki zaostanemo za razvijenim svetom. Zato je bitno da razvijamo proizvodnju blizu mesta potrošnje, mikro mreže, kao i da pratimo situaciju sa vodonikom kao izvorom energije u budućnosti“.

O aktuelnim problemima i predlozima za budućnost govorili su i Milun Babić, potpredsednik Saveza energetičara, Ilija Batas Bjelić iz Instituta tehničkih nauka SANU i Dejan Stojčevski, tehnički direktor srpske berze električne energije SEEPEX.

 

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!