• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
01/09/2022

CLS panel: Srbija dobrodošla u EU, uloga lokalnih vlasti važna

Na današnjem panelu CLS-a pod nazivom “Da li je Srbija na dobrom putu?”, svi učesnici su se složili da Srbija ima vokaciju i pravo da bude punopravni član EU, ali da mora da se intenzivira borba protiv korupcije, unapredi rad lokalnih vlasti i poveća učešće građana u donošenju i sprovođenju odluka na lokalu.

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu, izjavio je da u Srbiji treba raditi na decentralizaciji i regionalnoj politici i da je neprilično da u aktuelnom sazivu republičke skupštine čak 105 poslanika bude iz Beograda.

Ana Mađar, izvestilac za proširenje Evropskog komiteta regija, predstavila je izveštaj tog tela o Srbiji i naglasila da od Srbije Evropska unija treba da traži samo ono što je važilo za druge države.

Predsednik Instituta za evropske regione i nekadašnji guverner pokrajne Salcburg, Franc Šausberger je rekao da iskustvo Austrije i Evrope pokazuje da decentralizacija unosi stabilnost u državu, a ne njeno raslabljivanje.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu izrazio je podršku OEBS-a reformama u Srbiji i izgradnji i jačanju kapaciteta lokalnih vlasti.

Nikola Jovanović je na kraju zaključio da ovaj panel pokazuje da Centar za lokalnu samoupravu postaje važna adresa za lokalnu politiku ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope, te da će nastaviti još intenzivnije aktivnosti na suzbijanju korupcije, većoj transparentnosti i snažnijem učešću građana u donošenju i sprovođenju odluka na gradskom i opštinskom nivou.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!