• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
05/08/2022

Debakl posla oko gasnih autobusa

Centar za lokalnu samoupravu obaveštava javnost da je od predviđenih i plaćenih 100 gasnih autobusa za Grad Beograd, do sada dopremljeno samo 20, ali čak ni oni nisu u funkciji, već su parkirani u garaži zvaničnog uvoznika.

Izgradnja gasne stanice u pogonu GSP-a „Karaburma“ nije ni počela, što se pokušava premostiti dogovorom sa nekim privatnim puniocima – za sada neuspešno.

Gradske vlasti su najavljivale izlazak prvih 50 gasnih autobusa na ulice već krajem februara. Prvi rok za isporuku je bio 230 dana od potpisivanja ugovora, što je bilo 21. oktobra 2021.

Krajnji rok za isporuku svih autobusa iz Turske jeste 320 dana i ističe za mesec dana, nakon čega bi GSP morao da raskine ugovor, a svi koji su učestvovali u ovom poslu da snose adekvatnu odgovornost.

Grad Beograd se odlučio za gasne autobuse turske marke „BMC“, kojih nema nigde u Evropi osim u Srbiji, sa izuzetkom 60 komada u Bugarskoj.

„CLS je upozoravao na potencijalne štetne aspekte ovog posla od početka, od toga da Beograd nema infrastrukturu za gasne autobuse i da je bolje uzeti hibride, do toga da se radi o zastareloj tehnologiji i o pogonskom gorivu koje uvozimo i čija cena raste u nebesa“, izjavio je direktor organizacije Nikola Jovanović.

„Pratićemo dalji razvoj ove sage, uključujući i to da li će biti povrata od 3 miliona evra kako su prethodne gradske vlasti najavljivale. Naša preporuka novom gradonačelniku jeste da se ova nabavka poništi i otpočne nova, u dogovoru sa strukom i u skladu sa istinskim potrebama Beograđana“, zaključio je Jovanović.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!