• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
14/03/2022

Gradska železnica u Savskom amfiteatru, korist za sve

Preliminarna analiza Centra za lokalnu samoupravu pokazuje da bi rehabilitacija železnice u Savskom amfiteatru, što bi uključivalo jedan dupli kolosek i stajališta, donela korist svima. Sistem gradske železnice bi tako bio zaokružen i dobio pun smisao, a porasla bi i vrednost projekta „Beograd na vodi“, pa samim tim i državnog udela u njemu.

Do pre deceniju zapuštena i neugledna savska priobalna zona, jeste bila sa pravom planirana za urbanizaciju, ali samo železničko stajalište sa prilaznim prugama sa Novog Beograda i iz Topčidera nisu bili nikakva prepreka tome. Ovde se ne radi o vraćanju na status quo, već o modifikaciji postojećih rešenja, koja bi bila najbolja moguća investicija u aktuelnom trenutku.

Od investiranja u saobraćajnu infrastrukturu, potrebno je napraviti nadvožnjak nad kolosecima za ulicu Nikolaja Kravcova, železnički nadvožnjak nad Bulevarom Vudroa Vilsona na prilazu koloseka mostu, sanaciju Starog železničkog mosta, produžetak Vudroa Vilsona kroz sajamsku zonu i nadvožnjak sa južne strane Sajma za vezu sa kružnim tokom na najnižem nivou petlje Radnička, preko kojeg se vezuje sa svim pravcima kretanja.

Ovakva investicija od pedesetak miliona evra bi prema našoj proceni bila izuzetno isplativa za sve subjekte, a naročito za građane Beograda. Uskoro će CLS objaviti detaljnu analizu sa crtežom idejnog projekta.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!