• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
08/02/2022

Jovanović: Nama treba država, ni CLS, ni Kreni-promeni ne mogu da reše probleme

Predsednik Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović rekao je da je stanje u Beogradu veoma loše, da su građani nezadovoljni brojnim stvarima i da je ključno pitanje da li će opozicija izaći sa pravim i kompetentnim timom ljudi.

Jovanović je emisiji „Pregled dana“ rekao je da građani moraju da imaju poslednju reč oko svih pitanja, ali da se ne mogu svi problemi rešavati na ulici.

„Moj prijateljski savet svim aktivistima i grupama građana je da traže maksimum pred izbore, jer je vlast najranjivija na kritiku, naročito ako se manifestuju na ulicu. Prinuđeni smo da se borimo tačkasto i u Beogradu, i za zaštitu životne sredine… Posao elite je da se napravi sistem u kome se minimalizuje broj tih incidenata, u kojima su oni izuzetak, a ne pravilo. Metro je definitivno potreban Beogradu, ali ne možemo sve rešavati kroz ulicu. Moramo stvoriti klimu u kojoj struka može da se izrazi, a građani svakako uvek imaju poslednju reč“, podvukao je Jovanović.

Komentarišući slučaj urušavanje pijace “Stari Merkator” rekao je da je da prethodne godine ni dinar nije bio uložen za intervencije na objektima.

“Odgovor od Gradske pijace nije stigao jer je direktor bio u Nišu ili Pirotu, gde se bavi stranačkim stvarima, kao jedan partijski vojnik umesto da vodi jednu od važnih javnih komunalnih preduzeća u Beogradu. Gradske pijace su imale dobit u 2017. i 2018. godini oko 190 miliona dinara. Kada je došao novi direktor Bajagić, ta dobit se istopila na samo sedam miliona dinara, mi ne znamo kako. Isključivi razlog nesreće u Starom Merkatoru jeste što cele prethodne godine nije potrošan ni dinar na intervencije na objektima”, rekao je on i dodao:

“Ja sam ogorčen, govorimo mesecima da preduzeća ništa ne rade, da se izvlače pare i bojim se da se mnogi neće opametiti dok neko ne izgubi glavu u našem glavnom gradu, nažalost. Imali smo nedavno slučaj da je privatni prevoznik vozilom uleteo na igralište gde su se igrala deca. Nama treba država, ni CLS, a ni Kreni -promeni ne mogu da reše to. Mi gradski prevoz godišnje plaćamo skoro 300 miliona evra godišnje.”

Jovanović je istakao da je većina ljudi u Beogradu nezadovoljna brojnim stvarima – korupcijom, kvarovima, autobusima, životnom sredinom…

“Nemamo ambulantu u svakom bloku, bezbedan javni prevoz, bržu gradnju metroa. Većinu stvari nismo ni počeli. Ključno pitanje je da li će aktuealna opozicija izaći sa pravim timom i koherentnom strategijom, kratkom i jasnom. Neophodno je da opozicija nastupi zajednički, ali mora se izaći sa kompetentnim timom i imenima ključnih ljudi”, kazao je Jovanović.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!