• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
01/04/2023

Zajednički do Deklaracije o prioritetima saobraćaja u Beogradu

Prethodnih godina u Beogradu se nisu radili kapitalni gradski projekti, niti je javna infrastruktura pratila stanogradnju i veći broj stanovnika i automobila. Zato je neophodno usvojiti „Deklaraciju o prioritetima saobraćaja u Beogradu“, iza koje je stala čitava struka, a biće ponuđena na usvajanje svim relevantnim političkim i društvenim akterima, izjavio je direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović, inicijator deklaracije i današnje javne rasprave.

Na javnoj raspravi, danas održanoj u Medija centru, učestvovali su najeminentni srpski saobraćajni inženjeri i planeri.

Mirko Radovanac, nekadašnji rukovodilac izmena Generalnog urbanističkog plana, istakao je značaj završetka Unutrašnjeg magistralnog prstena koji uključuje i tunel ispod Senjaka, a izložio je i plan poboljšanja biciklističke infrastrukture.

Dušan Milanović, nekadašnji direktor za saobraćaj u Urbanističkom zavodu Beograda, naglasio je značaj izgradnje mosta Vinča i mosta Ada Huja, a podsetio je i na imperativ boljeg premošćivanja preko Save, kao i saobraćajnog povezivanja Savske i Dunavske padine.

Gradimir Stefanović, ambasador Međunarodne unije za javni prevoz, istakao je neophodnost modernizacije i širenja tramvajske mreže, kao i davanja prioriteta tramvajskim, trolejbuskim i autobuskim koridorima. Prosečna brzina tramvaja u Beogradu je 17 kilometara na čas, a davanjem prioriteta ovom prevozu bila bi podignuta na 25, dodao je Stefanović.

Vladimir Depolo, direktor projekta za beogradski metro do 2013. godine, izložio je predlog rešavanja parkinga u Beogradu.

Svi prezentacije i materijali biće postavljeni na sajtu Centra za lokalnu samoupravu.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!