• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
29/06/2023

Koliko novca treba za udžbenike i vrtiće u Beogradu

„Beograd ima obiman budžet i u njemu ima prostora za finansiranje udžbenika i vrtića. Za potpuno subvencionisanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja je potrebno dodatnih 4.85 milijardi dinara godišnje, a za udžbenike još oko 2 milijarde.“, izjavio je Nikola Jovanović, direktor centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik, za novi broj nedeljnika „Vreme“.

„Bilo bi dobro da se ove stavke finansiraju iz povećane ekonomske aktivnosti u gradu, na primer kroz veći broj građevinskih dozvola i taksi za uređenje građevinskog zemljišta, kroz veći broj transakcija koje podležu PDV-u, itd. Ali toga nema. Znači, moraće da se skida sa postojećih stavki i da se odustaje od brojnih javnih investicija.“, rekao je Jovanović.

„Iz budžeta se već vidi da će biti manje novca za materijalne troškove, tekuće održavanje i rekonstrukcije osnovnih škola. Takođe, nastaviće se situacija u kojoj se defakto ne grade novi vrtići u Beogradu, što će tek biti veliki problem. Sa „besplatnim“ vrtićima, i roditelji koji nisu hteli da upišu dete u vrtić pre šeste godine, sada će možda promeniti mišljenje. Veći pritisak na predškolski sistem će stvoriti veće liste čekanja, u prevodu većina roditelja će biti prinuđena da upiše decu u privatne institucije, odnosno moraće da plate, možda i više nego do sad“, objašnjava direktor CLS-a.

„Vidimo da se odustaje i od javnih investicija, prošle godine je realizovano samo 17 odsto od planiranog. Više niko ne spominje novi most na Savi, nije završena autobuska stanica, nije spojen Most na Adi sa Rakovicom, Beograd još nema funkcionalnu luku, kupuju se samo kineski i turski autobusi, itd.“, zaključio je Jovanović za „Vreme“.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!