• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
14/02/2022

Na dnevnom redu SGB nastavak rušenja Vračara!

Centar za lokalnu samoupravu obaveštava javnost da je na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda na dnevnom redu „Plan detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, kralja Milana i Kralja Milutina“, kojim se nastavlja rušenje istorijskog Vračara.

Među objektima predviđenim za rušenje i zamenu novim i višim zgradama, nalaze se vredni primeri beogradske arhitekture s početka 20. veka, poput Građanske štedionice češkog arhitekte Stevana Tobolara, kao i poznate kafane „Manjež“ istog arhitekte.

Za rušenje su predviđeni i objekat arhitekte Milana Zlokovića, kao i zgrada u kralja Milutina 26 arhitekte Velarija Staševskog.

„Ovo su istorijski objekti koji čuvaju uspomenu na izgled i vizure centra starog Beograda i njihovim rušenjem bi se nanela nenadoknadiva šteta gradu Beogradu, njegovoj istoriji, tradiciji, kulturi i duhu grada,“ izjavio je direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!