• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
05/01/2023

Ne ukidati obavezu konverzije

Najava ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da će predložiti ukidanje obaveze konverzije prava korišćenja javnog zemljišta u pravo svojine potencijalno je izuzetno štetna po državni budžet, izjavio je direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović.

„Obaveza konverzije je inicijano uvedena kako se proces privatizacije ne bi pretvorio u grabež za građevinskim zemljištem, uz gašenje osnovnih delatnosti i otpuštanje radnika. Danas ova obaveza postoji prilikom kupovine objekata i druge imovine u postupku stečaja, kada država ima svojinu nad zemljištem. Zato u ovim slučajevima investitor ima obavezu da plati konverziju takvog zemljišta u građevinsko zemljište nad kojim bi on imao svojinu.“, objašnjava Jovanović.

„Zašto bi se država odrekla naknade od konverzije, a privilegovani investitori bez doplate dobili građevinsko zemljište? Zašto bi kupac imovine IMT-a dobio, kao bonus i ispod svake tržišne cene, 48 hektara najatraktivnijeg građevinskog zemljišta na Novom Beogradu?“, pita direktor CLS-a.

Prirodno je da tajkuni lobiraju za svoje interese, ali dužnost ministra je jedino da vodi računa o javnom interesu, pravičnosti i državnom budžetu, zaključio je Jovanović.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!