• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
05/05/2023

Beograd ostaje bez još jednog izvora prihoda

U senci velike tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“, Vlada Srbije je juče utvrdila predlog zakona o ukidanju obaveze konverzije zemljišta uz naknadu, čime Beograd i druge lokalne samouprave ostaju bez još jednog izvora prihoda, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu.

Obaveza plaćanja konverzije zemljišta, nabavljenog kroz privatizaciju ili kupovinu firmi u stečaju, u građevinsko, bila je ne samo izvor prihoda za gradove i opštine, već i instrument koji je sprečavao mahinacije u nabavljanju građevinskog zemljišta ispod tržišne cene, objašnjava Jovanović.

Prethodnih godina se po osnovu obaveze plaćanja ove konverzije slilo u budžete lokalnih samouprava oko 36 miliona evra, a samo ove godine je trebalo da u beogradski budžet legne 27 miliona dinara po ovom osnovu, rekao je Jovanović i dodao da su ovi iznosi mogli biti stostruko veći da se zakon primenjivao dosledno i da njegovo ukidanje nije bilo najavljeno još pre 2 godine.

Šteta je da u momentima velike tragedije za našu zemlju i njenu prestonicu, neki provlače ovako krupne odluke „ispod žita“, umesto da se svi zajedno bavimo uzrocima onoga što se desilo našoj deci, zaključio je Jovanović.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!