• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
31/10/2022

Gradski urbanista protiv Novog Beograda

Plan detaljne regulacije za prostor nekadašnjih fabrika IMT i FMO, koji je predstavio i promoviše gradski urbanista, predstavlja glogov kolac za Novi Beograd, koji je već sad na granici opterećenosti saobraćajne i druge infrastrukture, izjavio je direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović.

U situaciji kada Novi Beograd pati od saobraćajnih gužvi, zagađenja, manjka javnih ustanova i parking mesta, kao i manjka mostova preko Save, dizati novo naselje od 15 hiljada stanovnika na jedinom slobodnom delu na kome se može izgraditi nešto značajno, dovešće do kolapsa i paralize ove trenutno najdinamičnije opštine u Srbiji, dodao je Jovanović.

Povećanjem bruto razvijene građevinske površine sa 6 hiljada na preko 150 hiljada kvadrata, bez ijedne nove saobraćajnice, zagušiće se ulice Omladinskih brigada, Tošin bunar i Jurija Gagarina. U međuvremenu je Novi Beograd isključen sa prioriteta za gradnju metroa, a već 11 godina nema ni početka radova na novim mostovima za povezivanje sa starim gradskim jezgrom, upozorio je direktor CLS-a.

Beograd treba da ulaže u saobraćajnu, komunalnu i socijalnu infrastrukturu, kao i da gradi nova planska naselja koja će biti povezana na nju, a ne da pretrpava postojeća, zaključio je Nikola Jovanović.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!