• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
04/03/2022

Nikola Jovanović: Isključivanje Rusije iz UN – nerealan scenario

Povodom izjava u zemlji i inostranstvu da se sprema isključivanje Rusije uz Ujedinjenih nacija, dostavljamo izjavu predsednika CLS Nikole Jovanovića za dnevni list “Danas”.

“Članovi 4-6 Povelje Ujedinjenih nacija regulišu prijem, suspenziju i isključenje država iz svetske organizacije. Sve ove odluke donosi Generalna skupština, ali isključivo i strogo na preporuku Saveta bezbednosti. Imajući u vidu da je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti, i da ima pravo veta na sve odluke osim proceduralnih, praktično je nemoguće pokrenuti ovaj postupak bez i protiv nje. Bez prethodne odluke Saveta bezbednosti, Generalna skupština ne može sama odlučivati o suspenziji i isključivanju države članice. Kao neko ko je bio deo srpskog predsedavanja Generalne skupštine UN, mogu sa sigurnošću da tvrdim da je zato izbacivanje Rusije iz UN-a nemoguć scenario. S druge strane, vrlo je moguće da je predsednik Vučić čuo glasine da neki akteri priželjkuju i takav razvoj dogadjaja, ali tu se verovatno radi o dodatnom pritisku i ponižavanju Rusije, nego o realnoj mogućnosti.”

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!