• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
05/06/2024

Nikola Jovanović: Prisvajanje zemljišta IMT-a najveći udar na Beograd

Prisvajanje zemljišta IMT-a višestruko ispod tržišne cene predstavlja najveći udar na Beograd i njegov budžet još od privatizacije PKB-a, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji šef odborničke grupe “Savez za Srbiju”.

Kupovinom imovine IMT-a za 70.8 miliona evra, kupac “ABL Solvent” stekao je samo pravo korišćenja nad 33 hektara zemljišta na Novom Beogradu, koje mu je međutim sada upisano kao pravo svojine, bez ikakve dodatne naknade, rekao je Jovanović.

To su omogućile izmene zakona o planiranju i izgradnji kojima je ukinuta naplata konverzije iz prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem iz stečajnog postupka ili privatizacije, objašnjava direktor CLS-a.

Imajući u vidu da hektar građevinskog zemljišta na Novom Beogradu vredi najmanje 10 miliona evra, jasno je da se radi o ekstraprofitu za kupca, a gubitku za beogradski budžet, u koji su se slivala sredstva od konverzije, od najmanje 260 miliona evra, naglasio je Jovanović.

“Za ovaj iznos mogli su se u Beogradu izgraditi svi nedostajući vrtići, škole i parkovi, pa apelujem na institucije, struku, javnost i sve političke aktere da se spreči ovaj direktan udar na Beograd!”

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!