• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
19/10/2021

Nikola Jovanović: Radojičić beži od odgovornost za zagađenje u Beogradu

Izjava gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, tokom manifestacije „Dani slobode“, da je zagađenje u Beogradu posledica klimatskih promena, predstavlja nedostojan pokušaj da se skine odgovornost sa gradske uprave.

Zagađenje u Beogradu nema nikakve veze sa klimatskim promenama, ali ima sa neodgovornom i pogrešnom politikom.

Upravo je Gradska uprava Beograda jedan od najvećih zagađivača vazduha u glavnom gradu, jer se njihove centralne zgrade u ulicama Kraljice Marije broj 1 i 27. marta 43-45 greju na kotlove na mazut.

Gradska uprava već četiri godine krši Rešenje Sekretarijata za zaštitu životne sredine kojim je naložena zabrana rada tih kotlarnica, jer emituju opasne materije, pre svega sumporne i azotne okside.

Da stvar bude gora, i druge zgrade Grada koriste istu vrstu grejanja, kao na primer Zavod za zaštitu spomenika kulture, Gradski centar za fizičku kulturu ili Kuća legata.

Isto tako, u sistemu „Beogradskih elektrana“ još uvek ima 3 toplotna izvora na ugalj i 9 na mazut, uključujući toplanu Zemun, što znatno doprinosi zagađenju vazduha u prestonici.

Za osam godina vlasti u Beogradu, apsolutno ništa nije urađeno na unapređenju kvaliteta vazduha, a Zoran Radojičić nas od 2018. godine ovakvim izjavama i nespremnošću da se uhvati u koštac sa problemima u gradu, samo dodatno udaljava od rešenja.

Nikola Jovanović,
predsednik Centra za lokalnu samoupravu

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!