• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
12/04/2023

Smart telefoni za vozače GSP-a, novo „genijalno“ rešenje

Rebalansom Programa poslovanja JKP GSP “Beograd” predviđena je nabavka smart telefona za potrebe vozača GSP-a, u iznosu od 50 miliona dinara. Kako ova nabavka nije bila predviđena godišnjim planom nabavki, već se pojavljuje upravo u trenutku kada gradonačelnik najavljuje ukidanje postojećeg sistema za monitoring i naplatu vozila javnog prevoza, logičan zaključak je da je to iznuđeno ad hok rešenje, kojim ova gradska vlast pokušava da ublaži haos koji će nastati kada ne budemo imali uvid u realnom vremenu gde se koje vozilo nalazi, što stvara ogromne mogućnosti za zloupotrebu i izvlačenje novca za neizvršene polaske.

U GSP-u radi oko 2900 vozača linijskog prevoza, ne računajući privatne prevoznike. Kako će se ukidanjem sistema za monitoring vozila izgubiti svaka mogućnost za kontrolu, praćenje i nadzor nad radom autobusa, trolejbusa i tramvaja, “genijalno” rešenje je – dati svakom vozaču po smart telefon. To bi onda značilo i da će neko morati da dobije posao da izradi aplikaciju za mobilne uređaje. Ovakvo rešenje za javni prevoz u Beogradu nije ozbiljno niti pouzdano, a stvara i dodatne troškove.

Do sada su vozači imali svoje personalizovane službene kartice i vozački panel koji je istog oblika kao validator, a sam softver koji je deo sistema poznatijeg kao BusPlus imao je razvijene funkcije koje su potrebne kako bi vozač u svega par klikova prijavio vožnju i uneo potrebne podatke.

Dakle, treba da odustanemo od opreme koju već imamo, od softvera koji već koristimo i da kupujemo u nedogled smart telefone i angažujemo opet neku drugu firmu koja će nam izraditi aplikacije koje već koristimo?

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.







    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!