• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
26/05/2022

Prokop bez metroa gubi smisao

U modernoj istoriji planiranja Beograda, Prokop i metro su uvek bili vezani projekti. Kada je ranih 70-tih godina odlučeno da vremenom Prokop preuzme deo uloge glavne železničke stanice, računalo se da će velika država nastaviti ekonomski rast i u potpunosti stati iza ovog projekta, ali i da će kod Prokopa biti čak dve metro linije.

Činjenica da aktuelni Plan generalne regulacije šinskih sistema predviđa da dve buduće linije metroa zaobilaze Prokop, predstavlja diskontinuitet sa svim ranijim planovima, ali, pre svega, previd kolosalnih razmera.

Ukoliko uzmemo u obzir trenutne železničke projekte sa zatvorenom finansijskom konstrukcijom, brzu prugu ka Nišu i Subotici, BG:VOZ za Batajnicu, Resnik i Ovču, obnovu pruge Beograd – Bar, uspešnu liniju regionalne železnice za Vršac, Prokop sa metrom može imati približno 20-30 hiljada putnika dnevno. To je dovoljno za isplativost podzemne metro stanice.

Međutim, bez metroa, Prokop može imati svega oko 6 hiljada putnika dnevno i to nakon završetka trenutnih železničkih projekata.

U prevodu, metro bez Prokopa bi definitivno obesmislio novu glavnu železničku stanicu, doveo u pitanje isplativost obnove železnice koja je u toku, a Beograđanima onemogućio lak i jednostavan pristup međugradskim i međunarodnim vozovima.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!