• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
10/11/2021

Tihi marš „Galensa“ na Beograd

Centar za lokalnu samoupravu obaveštava javnost da je u ponedeljak 8. novembra, na sednici Skupštine grada Beograda, izmenjen urbanistički plan za potez duž ulica Zemunska-Tošin bunar na Novom Beogradu, a na zahtev firme „Galens invest“ iz Novog Sada.

Izmenama plana za ovaj strateški deo grada, namena zemljišta je promenjena iz pretežno poslovne i privredne zone u dominanto stambenu zonu. Takođe, po prethodnom planu iz 2016. godine koji je bio uradio Urbanistički zavod, bio je predviđen jedan visoki objekat poslovne namene, a sada se predviđa više visokih stambenih objekata.

Umesto 7.837 ukupno zaposlenih, sada se predviđa samo 854 zaposlena, ali zato se broj stambenih jedinica povećava sa 700 na 2.376.

Izmene urbanističkog plana je na zahtev „Galensa“ uradilo privatno preduzeće „Žugaj d.o.o.“, koje pritom radi i novu Analizu i potvrdu ispunjenosti kriterijuma za izgradnju visokog objekta, što je svojevrsni konflikt interesa.

CLS procenjuje da se ovim potezom isključivo izašlo u susret privatnom investitoru, a na štetu javnog interesa i ekonomskog razvoja Beograda.

CLS poručuje kompaniji „Galens“ da je poput svih privatnih investitora dobrodošla u Beograd, ali samo ako ne radi na štetu Beograđana i ekonomskog potencijala prestonice.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!