• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
24/11/2021

TRIBINA O ZAGAĐENJU: INDENTIFIKOVANO 5 KLJUČNIH MERA

Centar za lokalnu samoupravu će raditi mesečni monitoring i izveštavanje u vezi sa sprovođenjem 5 ključnih i urgentnih mera za smanjenje zagađenja vazduha u Beogradu, zaključak je tribine koja je danas održana u Medija centru.

Učesnici tribine su identifikovali sledeće ključne mere:

1) Intenzivna zamena energenata i grejnih tela kod individualnih ložišta;

2) Ukidanje toplotnih izvora na mazut i lignit u sistemu Beogradskih elektrana i kotlova na te energente u javnim ustanovama u Beogradu;

3) Mere za smanjenje emisija na postrojenjima u termoenergetskom sektoru (praćenje implementacije NERP);

4) Vanredne kontrole vozila gradskog prevoza i nabavka električnih i hibridnih vozila za javni saobraćaj;

5) Redovne inspekcije i kontrole industrijskih postrojenja u Beogradskom regionu.

Direktor CLS-a Nikola Jovanović je naglasio da je problem zagađenja vazduha jedan od najvećih problema u Beogradu i da je vreme priče i političkog marketinga prošlo, a da je došlo vreme da on počne konačno da se rešava. „CLS će na mesečnom nivou izveštavati javnost o tome šta je urađeno i šta se radi da se smanji zagađenje vazduha. Apelujem na medije da nas podrže u ovom naporu“, dodao je Jovanović.

Prof. Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta je istakao da je neophodno odmah uvesti zvaničan sistem za ranu najavu i upozorenje kada se očekuju periodi sa prekomernim zagađenjem vazduha.

Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije je podvukao da institucije moraju priznati veličinu problema zagađenja vazduha i momentalno se uhvatiti u koštac sa svim izvorima emisija.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!