• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
30/07/2022

Ubuduće sav rasuti teret preko Pančevca?

Odluka Grada Beograda da se u Krnjači gradi terminal za rasute terete nove beogradske luke, višestruko je problematična.

Pored potencijalno negativnog uticaja na rezervat prirode „Bara Reva“, glavni problem je logistički.

Terminal je predviđen da bude sa leve obale Dunava, dok je industrijski, saobraćajni i komercijalni centar Beograda sa desne. Betonska i asfaltna baza, kamen i šljunak imaju najveće potrošače na suprotnoj obali reke.

Ovo bi značilo da bi se sav rasuti teret morao prevoziti preko dotrajalog i već preopterećenog Pančevačkog mosta. O bezbednosnim i saobraćajnim posledicama ovakvog rešenja, suvišno je i govoriti.

Velika potrošnja je i na Novom Beogradu, što bi podrazumevalo još jedan prelazak reke za teret.

„Pitanje lokacije buduće beogradske luke i njenih terminala jeste strateško za našu prestonicu i odrediće njen razvoj u decenijama koje dolaze. Pozivam relevantne aktere da se ne žuri sa odlukom i da sve stručne i privredne organizacije budu uključene u njeno donošenje“, izjavio je ovim povodom direktor CLS-a Nikola Jovanović.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!