• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
19/07/2021

Vratiti građevinsku inspekciju opštinama u Beogradu

Centar za lokalnu samoupravu zahteva da se Beogradu vrate opštinske građevinske inspekcije, koje su ukinute izmenama Odluke o gradskoj upravi od 14. novembra 2018. godine. Tim izmenama je gradski Sekretarijat za inspekcijske poslove preuzeo nadležnost nad opštinskim građevinskim inspekcijama, što je bio uvod u urbanistički haos i bujanje divlje i nestručne gradnje.

Paradoks je da su baš te 2018. godine opštinske građevinske inspekcije radile mnogo efikasnije od gradske, pa su u prvih 6 meseci te godine iskoristile celokupan budžet za rušenje divljih objekata, dok je Grad od predviđanih 18 miliona dinara tada bio potrošio samo 11 hiljada dinara. Danas je očigledno da namera nije bila da se ubrza borba protiv divlje gradnje, već da se ona uspori.

Danas je gradska građevinska inspekcija u totalnom rasulu jer je preopterećena, nema dovoljno kadrova ni opreme, niti izlazi redovno na teren da bi nadzirala radove, što se videlo i u slučaju urušavanja gradilišta i zgrade u Vidovdanskoj ulici.

Glavni odgovorni za katastrofalnu odluku iz novembra 2018. godine i urušavanje građevinske inspekcije je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i pozivamo ga da preuzme odgovornost za haos koji je nastao, umesto da krivivu prebacuje isključivo na vlasnike placeva i izvođače radova.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!