• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
20/08/2021

Zašto se ne grade mostovi u Beogradu?

Uprkos najavama i obećanjima aktuelne vlasti, u Beogradu već devet godina nema radova na novim mostovima, što značajno usporava razvoj grada i doprinosi saobraćajnom kolapsu.

U julu 2018. godine, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je najavio početak izgradnje mosta kod Ade Huje za 2020. godinu. Tim mostom bi se zaokružio unutrašnji magistralni prsten u Beogradu i omogućila rekonstrukcija „Pančevca“, ali od toga za sada nema ništa.

U isto to vreme, pre više od tri godine, zamenik gradonačelnika je najavio i izgradnju drumsko-železničkog mosta kod Vinče, kojim bi se kompletirala obilaznica oko prestonice i izbeglo da vozovi sa opasnim teretom prolaze kroz centar grada. Sada je već izvesno da radovi neće ni početi u mandatu ove gradske vlasti.

Posebno zabrinjavaju najave da će se rušiti „Pančevac“. Rušenje Pančevačkog mosta ne sme biti opcija, jer nema zamene: most kod Ade Huje je zamišljen kao isključivo drumski, pa ni kad se izgradi neće moći da u potpunosti zameni Pančevački.

Ovakva politika je u oštrom kontrastu sa praksom 2008-2012, jer su u tom periodu rekonstruisani Stari savski most (2008), Pančevački most (2009) i „Gazela“ (2011), a 2012. godine pušten je u saobraćaj most na Adi.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!