• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
27/08/2021

Aktuelni plan za metro nema podršku struke, recept za katastrofu

Aktuelni plan za metro, sadržan u Predlogu plana generalne regulacije šinskih sistema, koji je trenutno na javnom uvidu, nema nikakve veze sa strukom, niti su građani u bilo kojoj fazi bili konsultovani.

Aktuelna gradska vlast je iz čistog kaprica i želje za diskontinuitetom poništila originalni predlog za dve linije metroa iz 2012. godine, koji je izradila francuska kompanija „Ežis“ (Egis) uz podršku domaće struke, i usvojila Skupština grada Beograda u novembru 2012. godine.

Francuskim konsultantima je onda dat potpuno novi projektni zadatak, koji je suština aktuelnog plana koji je na javnom uvidu i koji sadrži niz tačaka protiv kojih je ustala kompletna struka: poništavanje linije zapad-istok kao prioritetne, zaobilaženje stanice Prokop i trga Slavija, izostavljanje ukrštanja dve linije na Trgu Republike, udaljavanje prve linije od važnih naselja i drugo.

Posebno sporno je uvećanje projektovane cene metroa sa originalne od 2.2 milijarde evra, na 6 milijardi evra.

Aktuelni plan je zato dobar za izborne propagandiste, preprodavce neizgrađenog zemljišta i kineske firme, ali je loš za građane, poslovnu zajednicu i ozbiljne urbaniste.

CLS će u septembru organizovati okrugli sto o metrou i ponuditi konkretno rešenje u interesu građana, a koja nas neće voditi kao ovo u urbanističku i finansijsku katastrofu.

Nikola Jovanović
predsednik Centra za lokalnu samoupravu

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!