• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
20/09/2021

Beograd bez gradskog menadžera već četvrtu godinu

Iako je funkcija gradskog menadžera predviđena u Zakonu o glavnom gradu i Statutu grada Beograda kao jedna od ključnih, prestonica već četvrtu godinu nema nikog ko obavlja ovu odgovornu dužnost.

Iako su se Beograđani već navikli na ovo svojevrsno vanredno stanje, izostanak osobe koja koordinira najveće gradske projekte itekako se oseća u funkcionisanju grada.

Razlog za izostanak imenovanja gradskog menadžera je vrlo prozaičan: nakon izbora 2018. godine, zamenik gradonačelnika Goran Vesić nije samo uzurpirao funkciju gradonačelnika, već je insistirao da svoj delokrug rada ne mora da deli s bilo kim ko bi preuzeo funkciju gradskog menadžera.

Tako ulazimo u četvrtu godinu gradske vlasti u Beogradu, a da su suštinski ukinute dve ključne funkcije u korist zamenika gradonačelnika, koji bi trebalo da ima samo protokolarne dužnosti, prema pozitivnim propisima.

CLS apeluje da se više nikad ne dozvoli da jedna osoba uzurpira sve funkcije u Beogradu, permanentno krši Statut grada i naruši elementarno funkcionisanje prestonice.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!