• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
14/10/2021

CLS tribina o metrou: Uvažiti zahteve struke i građana, odložiti gradsku skupštinu

Centar za lokalnu samoupravu je danas organizovao izuzetno posećenu tribinu o sudbini beogradskog metroa, na kojoj su panelisti bili proslavljeni saobraćajni inženjeri Dušan Milanović, Mirko Radovanac i Dragomir Lukić.

Organizator i moderator diskusije Nikola Jovanović na početku je istakao da je zvanična javna rasprava o metrou održana u utorak u Skupštini grada Beograda bila farsa kao i da predstavlja potpuno odricanje mogućnosti Beograđanima da utiču na ovaj najvažniji projekat u istoriji grada. Istakao je da će Centar za lokalnu samoupravu uputiti zahtev predsedniku gradske skupštine Nikoli Nikodijeviću da se odloži sednica gradske skupštine na kojoj će se formalno usvajati aktuelni predlog metroa, dok se on ne izmeni u skladu sa zahtevima struke i građana.

Mirko Radovanac je istakao da je planirana prva linija metroa prevashodno namenjena budućim korisnicima prostora uz dunavsku i savsku obalu, što je neizvestan scenario, a da trenutno najopterećeniji koridori ostaju nepokriveni.

Mirko Radovanac na tribini Metro po meri Beograda

Dragomir Lukić je naglasio da treba preispitati koncept predloženog metro sistema kroz proveru valjanosti podataka iz 2015. godine, revidiranje troškova investicije i korigovanje operativnih troškova koji su izuzetno visoki.

Dragomir Lukić na tribini Metro po meri Beograda

Dušan Milanović je podvukao da novi koncept šinskih sistema treba da na optimalan način zadovolji zahteve stanovnika Beograda za kretanjima ka najatraktivnijim zonama različitih sadržaja, kao i da obezbedi najbolji način povezivanja sa čvorištima prigradskog, međugradskog i međunarodnog saobraćaja.

Dušan Milanović na tribini Metro po meri Beograda

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!