• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
30/08/2021

GSP pred kolapsom, sprema se privatizacija?

Poslednji slučaj samozapaljivanja Ikarbus autobusa u pogonu Karaburma, poslednja je opomena da je GSP Beograd pred kolapsom, usled lošeg održavanja, štetnih ugovora i delovanja uvozničkog lobija.

GSP je u 2019. godini zabeležio gubitak od 1.52 milijarde dinara, a u 2020. čak 2.13 milijardi, mada je to bila posledica i krize u vezi sa koronom. U ovoj godini se takođe očekuju značajni gubici.

Potpisivanje ugovora o Bus plusu 2 kojim se iz GSP odliva mesečno oko 50 miliona dinara, održavanje vozila kod neovlašćenih zastupnika, ugrađivanje kineskih delova, kupovina autobusa na gas pod nepovoljnim lizingom sa kamatom od 5 odsto, veliki procenat kineskih i turskih autobusa koji ne izlaze na teren usled lošeg stanja – poslednji su ekseri u kovčeg GSP.

Prema informacijama CLS, gradska vlast razmišlja o privatizaciji ovog ključnog gradskog preduzeća, što bi moglo da objasni ovakvo sistematsko uništavanje GSP-a, kako bi mu se oborila cena i pripremila javnost za to.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!