• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
01/05/2022

Počinje izrada registra izvora buke u Beogradu

Centar za lokalnu samoupravu počinje izradu registra pojedinačnih izvora buke u Beogradu, jer je naša analiza pokazala da aktuelna gradska uprava nema kapacitet da reši ovaj problem u prestonici, ali niti u čitavoj Srbiji.

Zakon o zaštiti od buke koji je usvojen u oktobru 2021. godine nije u skladu sa važećom evropskom direktivom iz 2002. godine, ne tretira buku specifičnog izvora, niti čak propisuje profesionalne standarde kako se meri buka.

Poseban problem je to što komunalna milicija u Beogradu nije dovoljno obučena za merenje buke i rukovanje fonometrom.

„Rešavanje ozbiljnih problema tako što se zbrzaju zakonska i terenska rešenja u predizbornoj kampanji – ne može dovesti do trajnih rezultata. Problem buke u Beogradu i Srbiji je ogroman i potrebno mu je prići na ozbiljan i ne-politikanski način“, izjavio je direktor organizacije Nikola Jovanović.

CLS poziva sve građane Beograda koji pate bilo od opšteg fona bilo od specifičnih izvora buke, da kontaktiraju našu organizaciju radi mapiranja i sistemskog rešavanja ovog problema.

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.

    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!