• Bulevar Mihajla Pupina 87 Beograd
  • 060/17-07-410
  • office@lokalnasamouprava.org
08/02/2022

Tribina CLS o metrou: Uvažiti zahteve struke i građana, odložiti Skupštinu grada

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović izjavio je da je zvanična javna rasprava o metrou, održana u utorak u Skupštini grada Beograda, bila farsa i da predstavlja potpuno odricanje mogućnosti Beograđanima da utiču na ovaj najvažniji projekat u istoriji grada.

Kako se navodi u saopštenju CLS, Jovanović je istakao da će CLS uputiti zahtev predsedniku gradske skupštine Nikoli Nikodijeviću da se odloži sednica na kojoj će formalno biti usvojen aktuelni predlog metroa, dok se on ne izmeni u skladu sa zahtevima struke i građana.

Saobraćajni inženjer Mirko Radovanac istakao je da je planirana prva linija metroa prevashodno namenjena budućim korisnicima prostora uz dunavsku i savsku obalu, što je neizvestan scenario, a da trenutno najopterećeniji koridori ostaju nepokriveni.

Saobraćajni inženjer Dragomir Lukić je naglasio da treba preispitati koncept predloženog metro sistema kroz proveru valjanosti podataka iz 2015. godine, revidiranje troškova investicije i korigovanje operativnih troškova koji su izuzetno visoki.

Njegov kolega Dušan Milanović je dodao da novi koncept šinskih sistema treba da na optimalan način zadovolji zahteve stanovnika Beograda za kretanjima ka najatraktivnijim zonama različitih sadržaja, kao i da obezbedi najbolji način povezivanja sa čvorištima prigradskog, međugradskog i međunarodnog saobraćaja.

Članak u celosti pročitajte na sajtu N1

Podeli
Poslednje objave

Izdvajamo

Svojim potpisom dajete saglasnost da se Vaši podaci mogu koristiti u svrhu prikupljanja i obrade podataka i to radi dostavljanja obaveštenja i informacija o radu i akcijama Centra za lokalnu samoupravu. Možete svoju saglasnost povući u svako vreme u skladu sa zakonskim propisima.    Prijavite nam probleme u vašem gradu ili opštini:
    office@lokalnasamouprava.org

    Osnovani smo da nadziremo, korigujemo i savetujemo lokalne samouprave u Srbiji.
    Ali nam je osnovna misija da budemo servis građana!